Vrouw betaalt
Declareren
Vincent Ariaens
Declareren
10/03/2019
1 min

@Leefstijlcoach van de GLI-COOL, zo zit het met declareren!

10/03/2019
1 min

Geregeld krijgen wij bij Monter Leefstijl vragen over het hoe het werkt met het moment van declareren van de intake en kwartalen van het GLI-COOL programma. Daarom een korte toelichting.

Voor de intake geldt dat je deze kan declareren bij de zorgverzekeraar direct nadat de intake heeft plaatsgevonden. Als behandel (of onderhouds-) kwartaal geldt een periode van drie maanden. Deze start voor het eerste behandelkwartaal op het moment dat het eerste face-to-face contact tussen de patiënt en de leefstijlcoach plaatsvindt (dit betreft niet de intake activiteit, maar de eerste face-to-face behandelactiviteit, veelal de eerste groepssessie). De volgende prestaties kunnen vervolgens in de vier aansluitende kwartalen worden gedeclareerd. Daarbij geldt weer dezelfde definitie van een kwartaal: een periode van drie maanden.

Voorwaarde voor het declareren van een kwartaal is wel dat er in dat kwartaal minimaal één face-to-face contact tussen de leefstijlcoach en patiënt heeft plaatsgevonden. De leefstijlcoach brengt de prestatie pas in rekening nadat de prestatie is afgerond.” Omdat de prestaties ‘behandelfase per kwartaal’ en ‘onderhoudsfase per kwartaal’ een looptijd hebben van drie maanden, is de eerste declaratie dus drie maanden na het eerste face-to-face contact met de patiënt in de behandelfase. Drie maanden later volgt de volgende declaratie (onder de voorwaarde dat minimaal één face-to-face contact tussen de leefstijlcoach en de patiënt heeft plaatsgevonden). Enzovoorts.

Stel dat de intake op 3 juni in een jaar plaatsvindt, dan kan de leefstijlcoach deze direct declareren bij de zorgverzekeraar. Stel dat vervolgens de eerste face-to-face behandelactiviteit activiteit op 14 juni plaatsvindt, dan is de looptijd van de prestatie tot en met 13 september (90 dagen) en kan de declaratie van behandelkwartaal 1 daarna worden ingediend. Het tweede behandelkwartaal start op 14 september. Enzovoorts.

Een attentiepunt voor de leefstijlcoaches is dat zij de groepscontacten en individuele contacten zodanig over het jaar verdelen dat zij elk van de 4 behandelfasen kan declareren, doordat in elk van de 4 kwartalen een behandelactiviteit plaatsvindt!

Bronnen Beleidsregel gecombineerde leefstijlinterventie (BR/REG-19137a) en Regeling gecombineerde leefstijlinterventie (NR/REG-1910a).

Kijk op www.monterleefstijl.nl of bel 06-20402184 voor meer informatie.

Categorieën